30 Mayıs 2012 Çarşamba
Sarı kızın efsanesi
Sarı kızın efsanesi........
Sarıkız, Çanakkale iline bağlı Ayvacığın bir köyünde ailesi ile yaşarken,küçük yaşta annesi vefat eder. Babası sarıkıza “biliyorsun anneni çok severdim, burada çok hatırası var, anneni unutmam zor oluyor. Buradan göçelim" der ve Kazdağlarının eteğindeki Güre köyünün yakınlarındaki Kavurmacılar köyüne gelerek yerleşirler. Burada çobanlık yaparak geçimlerini temin ederler. Köyde çok sevilirler. Köyün yaşlıları, gençleri sarıkızın babasına akıl danışırlar. Köylüler onun ermiş olduğunu düşünürler. Aradan yıllar geçer Sarıkız büyür güzel bir kız olur. Babası da yaşlanır. Aklında hep hacca gitme fikri vardır. Hacca gidebilmek için namazında niyazında sürekli Allah’a yalvarır. Sarıkız babasının bu isteğini yerine getirmesi için onu teşvik eder. Babasına artık büyüdüğünü kendisine bakabileceğini, daha fazla yaşlanmadan hacca gitmesi gerektiğini söyler. Babası kızını komşusuna emanet eder, hacca gider. O zamanlar hacca gitmek şimdiki gibi değil, belki altı ay, belki de daha fazla, yaya gidiliyor.
Babası hacca gittikten sonra, köyün delikanlıları, Sarıkıza talip olurlar. Sarıkız hiçbirine yüz vermez. Onlarda dedikodu yayarak Sarıkıza iftira ederler.
Baba hacdan dönünce kimse yüzüne bakmaz, selamını almazlar. Sarıkızı teslim ettiği komşusuna bunun sebebini sorduğunda, Sarıkızın kötü yola düştüğünü söyler. Baba günlerce düşünür. Adet olan hac hayrını da yapamaz. Köyde yaşayabilmesi için namusunu temizlemesi gerekmektedir. Fakat çok sevdiği kızını öldürmeye kıyamaz. Yanına aldığı birkaç kazla, kızını, kazdağının zirvesine götürüp oraya bırakır. Orada yabani hayvanlara yem olacağını düşünür.
Aradan yıllar geçer. Bayramiç tarafından gelen yolcuların dağda yollarını kaybettiklerinde, darda kaldıklarında kendilerine sarı bir kızın yol gösterdiğini, yardım ettiğini söylerler. Kazlarının olduğunu, hatta bunların bir gün Bayramiç ovasına inerek çiftçilerin mahsülüne zarar verdiğini, köylülerin bu durumu sarıkıza söylemeleri üzerine, Sarıkızın eteğine doldurduğu taşları saçarak, bir avlu oluşturduğunu, kazlarında artık aşağılara inmediğini söylerler. Kaz avlusu diye anılan bu alanın duvar kalıntıları günümüzde bile gözükmektedir.
Bu hikayeleri dinleyen baba, bunun Sarıkız olabileceğini düşünür. Dağın yolunu tutar, zirveye vardığında, duvarlarla çevrili kazların bulunduğu bir alanla karşılaşır. Kızını bugün sarıkız tepe diye anılan yerde bulur. Sarıkız, babasını gördüğüne sevinir. Ona saygı gösterir, hürmet eder. Babası namaz kılmak için abdest almak ister. Sarıkız, abdest alması için babasının eline su döker. Babası suyun tuzlu olduğunu söyler. Sarıkız aceleden yanlışlıkla denizden aldığını söyler ve testisini vadilere doğru uzatır. Yeni doldurduğu suyu babasının eline döker. Babası buz gibi tatlı suyu tadınca kızının erdiğini anlar. O sırada siyah kara bir bulut gökyüzünü kaplar, Sarıkız kaybolur. Babası kızının erdiğine, sırrının açığa çıkması nedeniylede kaybolduğuna kanaat getirir. Kızına iftira edildiğini anlar ve köylülere beddua eder. Bugün Kavurmacılar köyünde yaşayan kimse kalmamış, muhtar, köy mührünü, yaşayan kimse kalmadığı için Kaymakamlığa teslim etmiş ve köyün adı kütükten silinmiştir. Sarıkızın babası üzüntü ile tepelerde dolaşırken bugün Baba tepe denilen yerde ölür. Yöre halkı Sarıkıza ve babasına dağın yassı taşlarını üst üste koyarak mezar yaparlar. Sarıkızın mezarının olduğu tepeye Sarıkız tepe, Babasının bulunduğu tepeye Baba tepe derler. Yöre halkı her yıl ağustos ayında Sarıkızı ve babasını anmak için buralara çıkarlar...
24 Nisan 2012 Salı
23 Nisan 2012 Pazartesi
22 Nisan 2012 Pazar
20 Nisan 2012 Cuma
YALANCI MANTI
MANTI
4 adet yufka
350gr. Kıyma
2 adet soğanın rendesi
tuz, karabiber, kırmızı tozbiber
yarım su bardağı sıvı yağ
Sosu için;
1 litre et suyu 1 çay bardağı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı salça 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 500gr yoğurt 3-4 diş sarımsak tuz Yapılışı:
İç malzemesini hazırlamak için: kıyma,soğan rendesi, tuz ve biberiyeler, bir kabın içinde karın. Yufkaların hepsini üst üste yayın ve ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üstünü biraz yağlayın, kıyısına iç harçtan boydan boya koyun ve kıyıdan ortaya doğru yavaşça kol böreği gibi sarın. Daha sonra 2 cm genişliğinde kesin. Aynı sıra ile yağlı tepsiye kestiklerinizi dizin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Daha sonra yufkların üzerine fırça ile yağ sürün. Önceden ısıtılmış 200´C fırında güzelce kızarana kadar fırınlayın. Sıcak etsuyunu fırından yeni çıkmış tepsinin üzerine gezdirin. Tepsiyi tekrar fırına sokun. Demlenmesi için. 10 dk fırın içinde bekletin.
Yoğurtlu sosu başka bir kabın içinde hazırlayın. Yoğurt+sarımsak+tuz Derince bir tavada salçalı sosu hazırlayın.Sıvıyağ+salça+tuz+kırmızı tozbiber Tepside sosu çekmiş mantıları tabağa aldıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla sıcak olarak servis yapınız. Afiyet olsun.
1 litre et suyu 1 çay bardağı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı salça 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 500gr yoğurt 3-4 diş sarımsak tuz Yapılışı:
İç malzemesini hazırlamak için: kıyma,soğan rendesi, tuz ve biberiyeler, bir kabın içinde karın. Yufkaların hepsini üst üste yayın ve ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üstünü biraz yağlayın, kıyısına iç harçtan boydan boya koyun ve kıyıdan ortaya doğru yavaşça kol böreği gibi sarın. Daha sonra 2 cm genişliğinde kesin. Aynı sıra ile yağlı tepsiye kestiklerinizi dizin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Daha sonra yufkların üzerine fırça ile yağ sürün. Önceden ısıtılmış 200´C fırında güzelce kızarana kadar fırınlayın. Sıcak etsuyunu fırından yeni çıkmış tepsinin üzerine gezdirin. Tepsiyi tekrar fırına sokun. Demlenmesi için. 10 dk fırın içinde bekletin.
Yoğurtlu sosu başka bir kabın içinde hazırlayın. Yoğurt+sarımsak+tuz Derince bir tavada salçalı sosu hazırlayın.Sıvıyağ+salça+tuz+kırmızı tozbiber Tepside sosu çekmiş mantıları tabağa aldıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla sıcak olarak servis yapınız. Afiyet olsun.
ÇOK GÜZEL KULE PASTA
YILLAR ÖNCE BONSAİCİCEGİ BLOGCUDAN ALMIŞTIM BU TARİFİ ÇOK GÜZEL OLUYOR YAPMAK İSTEYEN HİÇ TEREDÜT ETMEDEN YAPABİLİR ÇOK GÜZEL OLUYOR...
PASTA
NETTEN beyendiğim tarifler(bonsaicicegi.blogcu.)
KULE PASTA
Bu
pastayi dün hazirlamistim.Gecenlerde bu pastayi Oktay Usta tv
programinda yaparken gördüm ,cok hosuma gitmisti.Ama ben pandispanyasini
daha farkli yaptim.Aslinda bu sabah bir arkadasima kahvaltiya
gidicektim pastayi da giderken ona götürücektim.O niyetle yapmistim. Ama
bulusmamiz iptal olunca pasta bana kaldi.Bizde evde iki kisiyiz bu
pasta bize cok . Bende dedimki hep beraber oturup blogcu arkadaslarla ve
bloguma ziyarete gelenlerle yiyelim.
MALZEMELER:
Pandispanyasi icin:
· 4 yumurta
· 4 kahve fincani un
· 3 kahve fincani seker
· 1 paket kabartma tozu
Kremasi icin:
· 3 su bardagi süt
· 1 su bardagi toz seker
· 3 yemek kasigi un
· 1 paket vanilya
Ici ve üzeri icin:
· Cesitli meyvalar
· Kremsanti, süt
· gida boyasi
· renkli seker parcaciklari
YAPILISI:
Öncelikle pandispanya malzemeleri bir kabin icerisine konulur ve
cirpilir. Yaglanmis kaliba dökülür ve 175°C isitilmis firinda pisirilir.
Bu arada yukarki krema malzemeleriyle krema pisirilir.
Pisen pandispanya biraz iliyinca pasta levyesi veya bicak yardimiyla ikiye ayrilir.
Büyük
boy yuvarlak salata kasesi icine kenardan tasacak sekilde strec folya
konulur onunda üzerine yani büyük kasenin icine ilik kek in bir parcasi
konulur (Strec folya cikarirken daha kolay oluyor,resimde folyo yok
cünkü ben unuttum.)Burayi tiklarsan resmini görebilirsiniz http://img.blogcu.com/uploads/bonsaicicegi_DSC00753.JPG
.Icine kesilen meyvalardan biraz konur ve üzerine kremadan biraz
dökülür. Ortasina tekrar meyvalardan konur onunda üzerine kremadan
dökülür ve diger kek in parcasiyla üzeri güzelce kapatilir.Böylece
buzdolabinda bir gün bekletilir.
Ertesi
gün bir tabaga ters cevrilir ve istenilen sekilde üzeri süslenir. Ben
cevirdikten sonra üzerine kremsanti hazirlayip sürdüm. Daha sonra en
tepeye meyvalar koyup ,kenarlarini icine yesil gida boyasi kattigim
kremsantiyle süsledim. Etrafina seker parcaciklari ekledim.
AFIYET OLSUN...
29 Mart 2012 Perşembe
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Satılık şema
2209-Flört ...