Çiğbörek, kıyma,
soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir
Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğ börek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek
Türkiye'nin yerli halkı tarafından
Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak
çiğ börek olmuştur, bu yemek
Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (
içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de
Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.
Tarifi
Malzemeler: 1 kg un, 2,5 bardak kadar su, yeterince tuz, yarım kilo kıyma, normal büyüklükte iki veya üç soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, kızartma icin yağ.
İç Hazırlanışı: Kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve yeterince su ile koyu bir macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Hamurun Hazırlanması: Un, su ve tuz karıştırılıp hamur yoğrulur. Hamur kolay açılabilecek bir halde olmalıdır "kulak memesi" denilen yumuşaklık gibi ve dinlenmeye bırakılır. Yarım saat kadar sonra Hamurdan istenilen büyüklükte [örneğin Limon iriliğinde] parçalar kesilir. Her parça yufka halinde fakat yufkadan kalın olarak oklava ile açılır. Hazırlanan kıymadan yufkanın içine bir-iki yemek kasığı kadar açılan daire seklindeki hamurun bir yarısına kenarlarda bir parmak kadar boşluk bırakılarak yayılır. Yufkalar ikiye katlanıp bir küçük tabağın kenarı ile veya bir yufka Ruleti yardımıyla yarım daire seklinde kesilir ve yapıştırılarak kapatılmış olur. Bu hazırlanan Çiğbörekler ikisi bir arada olarak önceden kızdırılmış yağda kızartılır. Hazırlanan çiğbörekleri fazla bekletmeden kızartmak gerekir, uzun zaman beklenirse içine konan Kıymanın sululuğu hamurun epeyce yumuşamasına yol acar ve alıp tavaya koymak zorlaşır ve çiğböreklerin sekilerli bozulabilir. Çiğbörekleri açarken büyüklüklerinin kızartmada kullanılacak tavanın büyüklüğüne uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çiğböreğin içinin sulu (
sorpalı) kalması ve içinin yarılarak yağ içmemesi istenir.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme
kazanlarda kızartılır.
KAYNAK:http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87i%C4%9F_b%C3%B6rek